Förhoppningar och farhågor inför det nya året 2025

Levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättning har sedan tillkomsten av LSS och personlig assistans 1994 blivit en politisk icke-fråga. De övergripande funktionshinderspolitiska målen om full delaktighet i samhället och jämlika levnadsvillkor har reducerats till välvilliga formuleringar utan förpliktelser och konkret innehåll.


Varje årsskifte för ofta med sig förhoppningar om ett rättvisare och jämlikare samhälle.


Vilka är våra förhoppningar inför 2025?

Regeringen har beslutat att ge Myndigheten för delaktighet(MFD) i uppdrag att ta fram ett förslag till en ny nationell handlingsplan för funktionshinderspolitiken, som ska vara klar att överlämnas till regeringen den 1 december 2025.

FN:s Kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning har 2024 granskat hur Sverige har uppfyllt sina åtaganden som följer av att man har ratificerat konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning(CRPD). Kommittén har som ett resultat av granskningen kritiserat Sverige för bristande efterlevnad av den samt rekommenderat åtgärder som Sverige bör genomföra.

Regeringen har uppdragit till MFD att bereda frågan bland annat genom att föreslå åtgärder och ange ansvarsområden med avseende på myndigheter, kommuner och regioner för genomförande av dessa. Uppdraget ska redovisas till Socialdepartementet den 15 februari 2025.

Kanske är vi alltför optimistiska när vi förväntar oss att dessa båda uppdrag från regeringen till MFD ska vara ett steg mot ett handlingsprogram som åter för upp levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättning på iksdagspartiernas politiska agendor.

Vi vill ändå tro att Sveriges ratificering av konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning samt att samtliga riksdagspartier står bakom målet om full delaktighet i samhället och jämlika levnadsvillkor tas på allvar och förpliktigar till de konkreta handlingar som krävs för att nå upp till de funktionshinderspolitiska målen.

Den samlade funktionsrättsrörelsen måste använda sig av detta tillfälle och bli en aktiv medspelare till MFD i arbetet med att ta fram förslag till ett verkningsfullt handlingsprogram för funktionshinderspolitiken.

En nationell handlingsplan måste ha som ambition och syfte att föreslå åtgärder som leder till ett samhälle som stadigt och förutsebart närmar sig målet full delaktighet i samhället och jämlika levnadsvillkor. I regeringens uppdragsbeskrivning till MFD ingår att de observationer och rekommendationer som FN:s Kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning lämnat till Sverige beaktas. Även i övrigt ger uppdragsbeskrivningen till MFD anledning att knyta förväntningar på MFD:s förslag till ny nationell handlingsplan.

En avgörande fråga som måste finnas med i ett handlingsprogram om det ska framstå som trovärdigt är den om ekonomisk jämlikhet. Begreppet som sådant ges idag inte utrymme inom svensk funktionshinderspolitik trots att det är ett välkänt faktum att personer med funktionsnedsättning överlag har sämre ekonomiska villkor än övriga medborgare.

Det finns idag en grupp medborgare som aldrig kunnat försörja sig genom arbete. Det betyder att de är beroende av ekonomisk stöd från samhället under hela sin livstid. Den icke inkomstrelaterade aktivitets- och sjukersättningen de är hänvisade till ligger idag på förm13-14.000 kr innan skatt. Den disponibla inkomsten efter att skatt och efter att avdrag skett för bostadsbidraget stannar på uppskattningsvis 7- 9.000 kr per månad. Jämfört med medianlönen, 35.000 kr per månad, i Sverige är skillnaden obegripligt stor och kan inte moraliskt försvaras av något av våra riksdagspartier.

Vad finns att säga om detta annat än att det är ovärdigt ett välfärdssamhälle att försätta medborgare som på grund av funktionsnedsättning inte kan försörja sig genom arbete att dessutom under hela sin livstid vara hänvisade till ett liv i fattigdom.

Detta är en medveten orättvisa från en samstämmig politisk röst, som i klartext skulle kunna låta så här:“Alla som kan måste försörja sig genom arbete. Det får aldrig löna sig att leva på bidrag från samhället. Detta måste gälla utan undantag, oavsett orsak även om du på grund av funktionsnedsättning aldrig kommer att kunna försörja dig genom arbete. Vi - alla riksdagspartier - är medvetna om att den här strikta uppfattningen att det alltid måste löna sig att arbeta framför att vara beroende av bidrag oförskyllt drabbar personer med funktionsnedsättning som här är en särskilt utsatt medborgargrupp. Det är tråkigt Men arbetslinjen måste alltid och utan undantag ges företräde.”

Vi märker alla hur stelbent och fyrkantigt detta låter. Det är dags att ekonomisk jämlikhet också blir ett mål inom funktionshinderspolitiken. Det vill säga garanterades en ersättning från samhället som motsvarade en genomsnittlig löneinkomst.

(Anmärkning: Till detta mail har vi bifogat ett reportage från nättidningen Heja Olika. (länk:Sverige blir rikare 2025 – men funktionshinderstöd försämras) I det finns en intervju med MFD:s generaldirektör Malin Ekman Aldén. Du kan ta del av den både som video och i text. I den uppmärksammar hon och ifrågasätter den låga ersättningsnivå som de av oss som för sin försörjning är beroende av aktivitets- eller sjukersättning är hänvisade till. Hon ser den gällande ordningen som moraliskt tveksam och finner det svårförklarligt att inget politiskt parti ännu har föreslagit en förändring av dessa personers ekonomiska villkor anpassade till dagens samhälle och funktionshinderspolitik, som har som mål full delaktighet i samhället och jämlika levnadsvillkor.)

Vi har med det här medlemsbrevet velat fästa uppmärksamhet på de nya möjligheter som kan vara början på en förändrad funktionshinderspolitik under 2025. Trots svåra och mörka tider måste vi ta till vara de möjligheter som ändå kan finnas. Sverige är trots allt i grunden ett rikt land med resurser att skapa likvärdiga och jämlika levnadsvillkor å alla sina medborgare.


Vi hoppas att du vill fortsätta vara medlem,  eller bli ny medlem.

Medlemsavgiften för 2025  är 200 kr för ett år eller ett frivilligt högre belopp. Du sätter in den på Förbundet FÖR delaktighet och jämlikhetsplusgirokonto 17 90 25 -2.

Ange på inbetalningen om du tillhör medlemskategorin "anser dig ha en funktionsnedsättning” med rösträtt och valbar till förtroendeuppdrag, eller om du vill vara solidaritetsmedlem. 



GOTT NYTT ÅR OCH GOD FORTSÄTTNING!

Förbundet FÖR delaktighet jämlikhet

www.fordelaktighet.se

Mejladress:fordelaktighet@gmail.com

Mobil: 072-2118483

Styrelsen gm

Lars Hagström, ordförande

Allt ifrågasätts

Institutet för mänskliga rättigher har gjort en rapport.


Kunskap om och upplevelser av mänskliga rättigheter hos personer med funktionsnedsättning i Sverige 2023


Rapporten bygger på en enkät där drygt 1 800 personer med funktionsnedsättning svarat på frågor om sin kunskap och upplevelser av mänskliga rättigheter i Sverige. Den visar bland annat att funktionsrättskonventionen på många sätt inte efterlevs i Sverige idag.

Läs rapporten här...


2024-11-05


FöR:s svar på Boverkets lättnader på byggregler för studentbostäder

Nu har vi läst igenom Boverkets förslag om att förändra byggregler för studentbostäder. Generellt kan man säga att studentbostäder kommer bli mindre tillgängliga för funktionsnedsatta.

Läs vårt remissvar här 


2024-10-31 

Opositionens budget 2025

Nu har oppositionens budgetmotioner för 2025 presenterats. Socialdemokraterna det ledande oppositionspartiet värderar villkoren för personer med funktionsnedsättning ungefär på samma sätt som regeringen. En väsentlig skillnad är dock att Socialdemokraterna även omfattar personer med aktivitets och sjukersättning i deras skattesänkningsförslag. Man tar också bort den så kallade funkisskatten. Vad annars kan man göra som ledande oppositionsparti.


Vi ställer naturligtvis större krav på Socialdemokraterna som har Ekonomisk jämlikhet som sin främsta och grundläggande värdering. Det är dags att låta den värderingen också gälla för personer som på grund av omfattande funktionsnedsättning inte kan försörja sig genom arbete utan är beroende av sjukersättningens garantiasättning. Detta är den lägsta nivån som ligger på mellan 11.000 till 13.000 kr per månad innan skatt. För många är detta den enda inkomst man har under sitt hela Sitt så kallade aktiva liv. Därefter som pensionär får man den Lägsta nivå.


När vi tar upp denna orättvisa Från funktionsrättsgörelsen med ledande Socialdemokratiska politikerKan de inte annat än att hålla med om att detta är en oacceptabel orättvisa. Man ser orättvisan man säger sig vilja göra någonting åt den.


Detta till trots låten man nuvarande ordning fortgå utan konkreta förslag till förbättringar av de ekonomiska villkoren. Ingen annan medborgargrupp skulle man tillåta sig att behandla på detta sätt.


Till till ledande politiker inom socialdemokratiska partiet vill vi säga: vi gillar era värderingar om ekonomisk jämlikhet.


Men vi vill inte få anledning att misströsta att de även ska gälla personer som på grund av omfattande funktionsnedsättning inte kan försörja sig genom att bete.


Stå upp för era värderingar om ekonomisk jämlikhet och se till att de också ska gälla de av oss som under hela våra vuxna liv tvingas leva på fattigdomsgränsen.


2024-10-07

Stoppa


Boverkets förslag till nya byggregler om tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga i byggnader

Nu försöker vi få till en ändring av Boverkets planer på försämrade byggregler för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.


Om Boverkets nya föreskrifter träder i kraft den 1 juli 2025, innebär det en allvarlig försämring av tillgängligheten för personer med funktionshinder i de byggnader som uppförs i Sverige, särskilt när det gäller bostäder. Förslaget överlåter definitionen av minimikrav för tillgänglighet till byggbranschen, en bransch som redan idag har problem med byggfel och oseriösa aktörer. Detta riskerar att skapa stora hinder för funktionshindrade och måste därför stoppas och göras om.

Läs vårt remissvar här...


2024-09-23


Tillsammans med bland annat Funktionsrätt Sverige och DHR har vi gått ut med ett UPPROP till regeringen och samtliga riksdagsledamöter, som lett till en interpellation och att frågan därmed kommer att debatteras i riksdagen. 

Budgeten 2025


Inget för Funktionsnedsatta

Finansminister Elisabeth Svantesson
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Regeringen har presenterat sitt förslag till budget för 2025 och vi vet vad vi får kosta. Kan du inte försörja dig genom arbete på grund av att ingen vill anställa dig.


Antingen för att det är billigare att bevilja dig aktivitets- eller sjukersättning än att skapa förutsättningar för dig att kunna ta ett arbete.


Eller så har du en så omfattande funktionsnedsättning att ingen tror att du överhuvudtaget kan försörja dig genom arbete. Ditt obevekliga öde blir då att du hänvisas till den grupp medborgare som har de sämsta ekonomiska villkoren.


I årets budget tar detta sig ett väldigt konkret uttryck genom att de som tvingas leva på aktivitets- eller sjukersättning som enda inkomst får betala högre skatt än alla andra medborgare; löntagare som pensionärer.


Budgeten har stötts och blötts i media, men denna påtagliga orättvisa nämns överhuvudtaget inte varken i public service eller i någon annan media.


Hur ska vi kunna ha respekt för en regering som påstår att personer med funktionsnedsättning ska tillförsäkras full delaktighet och jämlika levnadsvillkor med andra när ett sådant påstående medvetet och krasst framstår som en uppenbar lögnn.


Hur kan regeringen annars förklara det rättvisa i att en person som tillerkänns en ersättning på brutto 11 - 12.000 kr i månaden dessutom ska betala procentuellt mer i skatt än någon annan medborgare?


Ingen har ens försökt. Istället Tiger man trots att Sverige ratificerat konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar Och att den enig riksdag har antagit funktionshinderpolitiska handlingsprogram där målbilden mer än 30 år varit full delaktighet och jämlikhet.


2024-09-22

Utställning


om funktionsnedsatta i Historien

Inlåst och utanför – en utställning om funktionsnedsättning och institutionsvård


I samarbete med Östergötlands museum tar MFD fram utställningen Inlåst och utanför. Den tittar närmare på den period under 1900-talet då Sverige hade institutioner i statlig regi, där många personer med funktionsnedsättning låstes in och vårdades.

Gå till utstälningen...

FöR Seminarium

Webinarium med Riksdagspoliter från Socialutskottet på temat "Ekonomisk jämlikhet - En eftersatt funktionshinderpolitisk fråga.

2023-11-03

unsplash