Om FöR

Principprogram

FöR är ett riksomfattande förbund av medlemmar med funktionsnedsättning. FöRs mål är att människor med funktionsnedsättning ska uppnå full delaktighet och jämlikhet. Ett demokratiskt samhälle, makt över den egna tillvaron och rätt till goda levnadsvillkor i jämlikhet med andra.

Vår ideologi och det samhälle vi vill verka för har sin grund i den erfarenhet människor med funktionsnedsättning har av att leva med funktionshinder i Sverige.

FöR skall både vara ett forum för och en spjutspets i den ideologiska och politiska debatten.

Endast medlemmar med funktionsnedsättning har rösträtt, kan fatta beslut och är valbara i FöR. Den som inte är funktionshindrad men vill värna om och solidarisera sig med FöRs syfte och kamp kan vara solidaritetsmedlem.

FöR ska:
 • delta i och påverka samhällsdebatten.
 • manifestera och synliggöra organisationens krav bland allmänhet och partipolitiska företrädare.
 • samarbeta med andra idéburna rörelser för demokrati och jämlikhet.
 • samarbeta med andra ideologiskt närliggande funktionshinderorganisationer.

Verksamheten leds av en ideellt arbetande förbundsstyrelse. Medlemmar i landet samlas på egen bekostnad till landsmöte varje år och till olika debattforum. 

Tillgänglighet - delaktighet - makt över våra liv

Förbundet FÖR Delaktighet och Jämlikhets mål är att människor med funktionsnedsättning ska uppnå full delaktighet och jämlikhet. Ett demokratiskt samhälle, makt över den egna tillvaron och rätt till goda levnadsvillkor i jämlikhet med andra utgör förbundets grundvärderingar. Alla ska kunna leva och röra sig fritt utan att begränsas av funktionshinder.

Kraft och uthållighet i vår kamp kommer ur den erfarenhet och kunskap som endast vi kan ha som själva lever med funktionsnedsättning. Därför har människor med funktionsnedsättning oinskränkt makt i den egna organisationen.

Vi känner solidaritet med alla människor som liksom vi delar erfarenhet av ojämlikhet, diskriminering och förtryck.

Förbundet står öppet för alla i vårt land som anser sig ha en funktionsnedsättning. Detta gäller oavsett om funktionsnedsättningen är synlig eller osynlig, stor eller liten.

Endast medlemmar med funktionsnedsättning har rösträtt, förslagsrätt och är valbara till beslutande organ.

Andra som vill ställa sig bakom vår jämlikhetskamp är välkomna att som solidaritetsmedlemmar med yttranderätt ansluta sig till förbundet. Ett sådant stöd innebär respekt för principen om självbestämmanderätt.

Styrelsen

Lars Hagström
Ordförande

Lars Hagström bor i Lund och har varit aktiv i FöR sedan bildandet 2001: - FöR står för en samhällssyn som jag delar och aktivt vill verka för. Bärande begrepp/värderingar är "makt över våra liv", allas lika värde, full delaktighet och jämlikhet.

Anders Axelsson
Ledamot

Anders Axelsson bor i Skåne. Anders har suttit i styrelsen i många år nu. Han berättar att han har flera
funktionsnedsättningar och omfattande assistansbehov.
- Detta gör att jag drivs av ett stort engagemang att förbättra funktionsnedsattas livsvillkor.

Karin Westlund
Sekreterare

Karin Westlund berättar att hon är engagerad i FöR därför att vi driver och kämpar i frågor som är viktiga för personer med nedsatt rörelseförmåga. Karin bor i Stockholm och har suttit i FöRs styrelse sedan 2008.

Mona Esbjörnsson
Ledamot

Mona vill hjälpa till med att belysa och beakta frågor kring livsvillkoren för personer med normbrytande funktionalitet och därmed gör skillnad.

Mona har under olika perioder sedan 1997 varit styrelseledamot i STIL, DHRs Stockholmsavdelning och för DHR på riksplanet.

Tiina Nummi-Södergren
Ledamot

Tiina Nummi-Södergren bor i Huddinge, är gravt synskadad sen barndomen och har nyligen fått en hörselskada också.
- Jag är funktionshinderaktivist och vill vara med och påverka vårt samhälle och vår syn på rättigheter och människovärde. Det tycker jag att jag gör i FöRs styrelse där jag nu varit aktiv i 5 år. 

Stefan Sundquist
Ledamot

Stefan Sundquist bor på Kvarnholmen i Nacka och han har suttit med i FöRs styrelse sedan 2017. Stefan säger:
- Jag tycker att det är av yttersta vikt att vi har ett samhälle där personer med normbrytande funktionsvariation kan delta och fullfölja sina medborgerliga rättigheter och skyldigheter utifrån sina individuella förmågor.